Oppskrifter

 Mangoldsuppe

 

  • 2 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
  • 500 g polkabete i terninger (2 store)
  • 300 g løk i terninger (2 middels store)
  • 600 g mangold. Stilken i biter/terninger. Bladene snittes i strimler.
  • 1 rød chili uten frø
  • 100 g smør
  • 200 g kokoskrem (det hvite i en boks kokosmelk på 400 ml)
  • 3 dl fløte
  • 3 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • cayennepepper

Fres løken i smøret til den er blank og myk. Ta i polkabete og la det surre litt. Ha i stilkene av mangold. Hell over kraft og la det koke til grønnsakene blir møre. Ha i kokoskrem (du kan gjerne bruke hele boksen, men suppen blir tynnere).

Finhakk chili og ha i, sammen med gurkemeie, salt og cayennepepper etter smak.

Tilsett fløten til slutt og la det koke opp før servering.

Hvis du ønsker å ha kjøtt i suppa vil kylling passe godt til smaken.

Server gjerne med godt brød.

 

Jordskokksuppe

Oppskriften er hentet fra Trines matblogg.

Tilpasset og servert på vårmøtet 2. mai 2018.

KREMET JORDSKOKKSUPPE

  • ca. 500 g jordskokker
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 hvitløkfedd, finhakket
  • smør til steking
  • 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
  • 2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
  • 5,5 dl H-melk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1/2 sitron, saften (smak til)
  • olje til steking av jordskokkchipsen
  • salt og pepper
  • GARNITYR OG TILBEHØR
  • Jordskokkchips
  • 75-100 g god spekeskinke, sprøstekt
  • (sitron)timian
  • litt god olivenolje
  • brød eller krutonger

Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over.

Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød eller krutonger.

Vi byttet ut skinken med grønnkålchips og serverte med ramsløkolje.

Vi laget også en variant med soyamelk og soyafløte. Det passet fint inn i oppskriften.

Her er en super oppskrift fra Rema 1000 med reinsdyrbiff og masse deilige råvarer fra andelsgården:

https://www.rema.no/recipe.php?recipe=REC-35697&adults=2&children=2

 

 

 Her er en kjempegod oppskrift på squash

Gratinert squash

1 stor eller 2 middels store squash
2 bokser hakkede tomater
3-4 fedd finhakket hvitløk
Rikelig med urtekrydder:
– persille + timian, basilikum, oregano etter eget ønske
Revet ost (parmesan eller peccorino)
Ca. 1/2 dl hvitvin eller eplejuice
Salt og pepper

Skjær squashen i 1 cm tykke skiver. Legg skivene lagvis i et fat.
Strø salt mellom lagene. Legg en tallerken oppå som tyngde og la det stå i en time. Har du dårlig tid kan du droppe dette. Det går helt fint. Tørk av squashskivene med papir før du steker dem.

Tomatsaus: Finhakket hvitløk stekes på lav varme i olivenolje. Bruk nok olje til at det dekker bunnen i kjelen. Hell i de hakkede tomatene og urtene og litt hvitvin eller eplejuice. Salt og pepper etter smak. Kok inn tomatsausen til den tykner.

Stek squashskivene på høy varme i nesten tørr stekepanne. Bruk litt olivenolje.
Det er ok hvis squashen får en litt brent overflate.

Legg squashskivene i bunnen av et ildfast fat. Gjerne 2 lag eller skrått over hverandre. Strø over den revne osten. Hell tomatrøren på toppen.

Stek i ovn på 200 grader i 1/2 time.

Kan serveres med godt brød.

Gresskarsuppe

4 porsjoner

800 g gresskarkjøtt (ferdig renset for skall og frø)                                                                           2 mellomstore søtpoteter, kan  sløyfes                                                                                                 1 liten   løk                                                                                                                                                   1 ss revet, frisk ingefær                                                                                                                             2-3 fedd   hvitløk                                                                                                                                       1/2 – 1 rød    chili                                                                                                                                       1 sitrongress, kan sløyfes                                                                                                                         1 liter mild kyllingkraft/buljong eller    grønnsaksbuljong                                                               2 dl kokosmelk                                                                                                                                           nøytral  olje                                                                                                                                                 salt og kvernet   pepper                                                                                                                           1 lime

Ved servering:  frisk koriander og godt brød

Skjær gresskarkjøttet i terninger. Skrell og skjær søtpotetene i små biter. Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du vil ha en mildere chilismak). Fjern de ytterste harde bladene på sitrongresset og finsnitt resten.

Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte. Fres løken til den begynner å bli myk uten at den får farge. Tilsett ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. Fres videre i et par minutter under omrøring. Ha i gresskar og søtpotet og fres videre i et minutt. Hell over kraft/buljong. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 30 minutter.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Sil suppen om ønskelig og tilsett kokosmelken. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.

Serveres med frisk koriander og godt brød.

Oppskrifter fra Origo-siden:

Mangoldpai

Tusen takk, Anne (M. Solheim): Paideig: 1 1/2 dl hvetemel 1 1/2 dl grahammel (brukte fin, sammalt hvete isteden) 125 gr smør 2-3 ss vann Bland alle ingrediensene og trykk deigen ut i en paiform eller en form med løs kant. Avkjøles i 10-15 min. Mangoldpai: 1 gul løk 1 stort knippe mangoldblader 3 dl revet ost 1 dl revet parmesan Eggestand: 3 egg 3 dl melk sort pepper litt salt Hakk løk og mangold for seg. Fres løken i en panne til den er myk og tilsett mangold. Ha i paiformen og strø over osten. Hell på eggestand og stek paien i nedre del av ovnen, 200 grader ca 45 min. Lykke til!

 

Annes aronia- og eplesmuldrepai

Fra Anne Spånem: Her kommer oppskriften på paien jeg hadde med på høsttakkefesten. Grunnlaget la Jamie Oliver, men jeg har puttet på noen egne greier:-) Har laget den med bare epler også, med rabarbra eller solbær, egentlig er det ikke noen grenser for frukt/bær! Spis lunken med løst vispet krem eller vaniljeis. Brødrasp: 200 g mel En god håndfull store havregryn En klype salt 150 gram meierismør (ikke bremykt) 100 g sukker Ha alt i en food processor og kjør det til fine smuler. Eller for hånd, men da må du gni deigen mellom håndflatene. Frukt: 5-6 dl aronia tømmes i en tykkbunnet kjele. Varm opp til kokepunktet sammen med 4 dl sukker, gjerne brunt rørsukker. Smak! Dette er sure bær! Klem i en kvart sitron, 1 ts kanel og gjerne vaniljestang/vaniljesukker. Bruk gjerne en stamper for å klemme litt mer saft av bærene. Hell bærblandingen i paiform. Skiv et par epler og legg oppå. Sukre eplene litt. Fordel raspet på toppen. Knus en håndfull hasselnøtter ved å putte dem i en vanlig plaspose. Deng løs med klubbe eller kjevle. Null søl! Fordel de knuste nøttene på toppen. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 30 min, eller til du ser den er gyllen og nøttene litt mørkere.

Pascals ovnstekte poteter

Jeg lar mesteparten av skallet være med for å holde litt igjen på næringsstoffene – og dessuten synes jeg de ser bedre ut slik og teksturen blir bedre. Siden jeg kom over denne oppskriften har jeg laget potetene 9-10 ganger. Jeg bruker olivenolje og forskjellige potettyper. Og hver gang med supre resultater! Oppskriften er også kjekk fordi du kan gjøre unna kokingen på forhånd, før gjestene kommer. Og så setter du dem inn i den varme ovnen når det ringer på døra. Jeg har servert dem til andebryst, hel grillet fyllt kylling men de passer supert til alle typer grillet fisk eller kjøtt.

1,2 kg poteter 2 ss olivenoljeolje Maldonsalt Forvarm ovnen til 210 grader. Skrubb potetenen skikkelig og skrell dem litt slik at de får et ruglete mønster, la også mesteparten av skallet være på. I poteten ligger mesteparten av vitaminene rett under skallet og nypotenen har et veldig tynt skall som er helt greit å spise. Del potetene i like biter, på størrelse med munnfuller. Ha dem i en kjele og dekk med kaldt vann. Ha i et teskje salt. Kok dem under lokk og la det syde i fem minutter. Når vannet koker, ha olivenolje i en dyp langpanne. Sett det i ovnen slik at fett og langpanna varmes opp. Etter at potetene har kokt i fem minutter, tørk av potetene – de er ikke gjennomkokt – og ha dem tilbake i kjelen. Ha på et lokk. Bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene ikke er glatt. Dette vil gjøre overflaten sprø. Ta ut langpanna. Ha i potetene i, strø over salt og vend godt slik at potetene dekkes med olivenolje. Bak i ovnen i 25-30 minutter. Vend på potetene omtrent halveis. Kjenn etter om de er ferdig. De skal være gylne og sprø. Server straks. Les mer på Evas kjøkken

Hjemmelaget Fennikkelsalt

Fennikel har en sterk lukt og aromatisk smak som kan minne om anis. Fennikel er anvendelig og kan brukes både rå og kokt, i wok, salater, på ostefatet og til dipp. Fennikel er meget god til fisk og fiskesuppe samt kjøtt. Den egner seg yppelig til lam og får. Den er hovedingrediens i grønnsaksgryte med f.eks. squash, tomater, auberginer og sopp. Fennikel i hollandaisesaus er en opplevelse. Den er også god ovnsbakt, gratinert, som crème til vilt, eller foliebakt på grillen. Dette er med andre ord en meget anvendelig grønnsak men ikke så mye brukt.

Som heldig andelshaver på Århus så hender det at jeg får med meg hjem grønnsaker som jeg ikke får brukt i nærmeste fremtid. Men når du går og høster oppe på gården så ser jo alt så himmelskt ut og sesongen er kort.. Så her var jeg da med tre nydelige fennikel som både smakte og luktet himmelskt. Som kokk av yrke så vet jo jeg at alt kan tørkes, det tar bare litt tid. Så jeg vasket fennikene grundig og kuttet dem i veldig tynne skiver. Plasserte de på et bakebrett som jeg hadde lagt et bakepapir på, og fordelte de jevnt utover. Jeg tørket de på 40 grader på varmluft med tresleiven som holdt døren litt på gløtt, over natten. Lot de avkjøle seg litt og tilsatte omtrent like stor mengde Maldonsalt på bakepapiret. Så brukte jeg baksiden av tresleiva om malte blandingen i litt mindre biter. Og vips så har jeg hjemmelaget fennikkel salt. Dette saltet skal jeg bruke utover høsten og vinteren til å strø på fiskesuppen min, ha litt i lammefrikkaseen, strø den på Focaccia, rundstykker, til ovnsbakte grønnsaker…hmm.. Tror kanske jeg må lage mer jeg! Lykke til! Les mer fra Evas kjøkken

 

Bladbetesmårett

Denne er prøvd ut og godkjent av Brita Helleborg. Takk for at du deler den med oss, Brita: Ingredienser: 1 bunt bladbete som jeg kan holde i 2 hender 1 sjalottløk Blomsterblader fra 1 ringblomst (Umami krydder) 1 neve bondebønner, forvellet i forkant ( proteiner) Salt og pepper Allehånde Økologisk sitron Fremgangsmåte Del opp både stilkene og bladene av Bladbeten/Mangolden. Smelt 1 ts extra virgin kokosolje i stekepannen. Stek dette på middels varme til bladene har falt sammen. De fyller hele panna først. Smak til med salt, pepper og allehånde, og litt saft fra en økologisk sitron.

 

Koriandersaus

Ny oppskrift, aktuell ihht høstemeldingene (tusen takk, Jon-Inge!):

Ingredienser 2 ss smør/margarin I neve/kopp hakket koriander 2 fedd hvitløk, finhakket 1/2 ts karri 2,5 dl kyllingbuljong 1dl matfløte

Fremgangsmåte Surr hvitløk, koriander og karri i smør på middels varme et par minutter, tilsett kyllingbuljong (1/2 terning, 2,5 dl vann). Kok inn til det halve, tilsett fløte og kok noen minutter til. Serveres til ris, passer godt til kylling. Serveres gjerne sammen med hakket, fersk koriander.

 

Hjemmelaget hylleblomstsaft

Denne er ærlig og redelig stjålet fra siste nr. av Allers. Grunnen er at den ligner veldig på den måten Anna, en nær bekjent av meg, laget den, og i så fall vet jeg at den er veldig god. Ingredienser (nok til ca. 2,5 l saft): 30 hylleblomsthoder 1,5 kg sukker 3 sitroner 135 g sitronsyre 1,8 l vann

Fremgangsmåte: 1. Plukk hylleblomsthodene når de er tørre og rist av eventuelle insekter. 2. Kok opp vannet i en stålpanne og tilsett sukker. Rør slik at sukkeret oppløser seg. Ta sukkerlaken vekk fra varmen og la den stå til avkjøling i 10 min. 3. Tilsett hylleblomstene og rør. Skjær sitronene i tynne skiver og tilsett dem. 4. Tilsett så sitronsyren og la blandingen stå under et klede over natten. 5. Neste dag heller du blandingen først gjennom et dørslag og så siler du blandingen gjennom et rent tøystykke. 6. Hell så saften over på rene flasker som oppbevares kjølig. Bruker du plastflasker kan saften fryses.

 

Stekte hylleblomster

Denne er sendt inn av Sabine Hofmann. 4 porsjoner.

Ingredienser: 150 g mel 1 ss sukker 1 klype salt 1 ss planteolje 1/8 l melk 2 egg 8 hylleblomst (små ikke helt blomstret av ,med stilk(?)) ½ kg fett eller olje for frityring 2 ss melis Litt kanel

Fremgangsmåte Lag deig av mel, sukker, salt, olje, melk og egg – den skal være ganske flytende. Skyll/vask hylleblomstene i lunkent, rennende vann flere ganger og la vannet renne av til de er helt tørre. Hold i stilken og dra blomsten gjennom deigen. Stekes i frityrolje/fett til de er gyllenbrune. Ha på melis og/eller kanel og spis mens varmt.

 

Urtesuppe Århus med hjemmelaget knekkebrød

En oppskrift til som er inspirert av grønne fingre-dagen. Denne er sendt inn av Jon-Inge Hansen. Urtesuppe 2 håndfuller hakkede urter 2 ss smør 2 ss mel 2 fedd hvitløk ½ l vann 1 terning hønsebuljong ½ l helmelk Hakk urter etter egen smak. Jeg brukte løpestikke, kinagressløk, bjørnerot, salvie, estragon, litt mynte og litt brønnkarse. Bør være løpestikke og en løkvekst. Bjørnerot er fint! Ellers duger oregano, persille, basilikum, dill osv. Surr urtene og hakket hvitløk i smør, rør inn melet og spe med buljong. La småkoke i 15-20 minutter. Purer urtene med en stavmikser. Spe med melk og la det koke 10 minutter til. Ha oppi litt ferske urter ved servering. Hjemmelagde knekkebrød 4 dl sammalt hvete, grov 4 dl store havregryn 2 dl solsikkekjerner 1 dl sesamfrø 1 dl linfrø 1 ts salt 7 dl vann Sett stekeovnen, helst på varmluft, på 160 °C. Bland sammen alt det tørre og rør inn vannet. Fordel blandingen på 2 stekeovnsplater kledd med bakepapir. Bruk slikkepott og fordel blandingen jevnt utover. Skjær i passende biter, gjerne med en pizzaskjærer. Stek begge platene samtidig i 1 time og 10 minutter. La platene bytte plass i ovnen etter halv steketid. Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevar dem i tett boks. Tips: Du kan gjerne improvisere med rug i stedet for hvete, gresskarkjerner, valnøtter eller andre nøtter og frø etter egen smak. Det henger (merkelig nok) sammen.

 

Omelett med salami og kinagressløk

Denne retten slang jeg sammen til kveldsmat i kveld, og den ble helt nydelig. Som Tania (Ripoll) er jeg nyfrelst på denne herlige gressløken. Retten er inspirert av Averys Århusomelett. Nok til 1 (jeg åt i alle fall opp alt): 1 liten kokt potet 1/2 paprika 3-4 små salamiskiver, helst italiensk for den er ikke så salt En god neve kinagressløk 2 egg Salt og pepper Litt olivenolje Ta olivenolje i en stekepanne og sett på middels varme. Ha i potet, paprika og kinagressløk og la surre i noen minutter. Krydre det du skal med salt og pepper. Ha i salami og la surre i et minutts tid til. Pisk sammen to egg og hell over. Hell på panna så eggene rekker over det hele. Skru ned varmen et par hakk og la surre til eggene begynner å stivne. Brett i to og server. Bon apetit!

 

Kjærlighetssuppe

Den nydelige suppa under ble servert på gårsdagens grønne fingre-dag på Århus Andelsgård. Oppskriften har jeg fått av Tove Hoppestad.
Ingredienser: 600 gr skrelte poteter (1 kg poteter blir ca 750 gr når de er skrelt) 1 stor løk smør 1 liter buljong eller god kraft 3 dl fløte løpstikke salt og pepper Fremgangsmåte: Finhakk løk og kutt poteter i små terninger.Løken surres i smør til den er gylden. Ha i potetene og surr det hele litt til. Jeg bruker raust med smør. Ha i buljongen/krafta og kok til potetene er møre. Stamp de i kjelen. Jeg synes det er fint med litt struktur i suppa, men det skal ikke være store potetklumper i ho. Kokes opp med fløte(creme fraiche kan også brukes). Smak til med salt og pepper og ha i godt med kjærlighetsurt(løpstikke). Dette gir ca 2 liter suppe,så hvis du regner ca 2 dl suppe pr porsjon så holder denne oppskriften til ca. 10 personer. Lykke til!

 

Århusomelett

Middagen som ventet på Tania Ripoll ved hjemkomst fra vår første Grønne Fingre dag på andelsgården i dag, courtesy of Avery Ripoll Crocker, 11 år: Århusomelett: nyhøstet kinagressløk fra andelsgården nyhøstet reddiker fra andelsgården nyhøstet karse fra andelsgården nyhøstet ruccola fra andelsgården vårløk tomater ost salt og pepper egg – Den smakte nyyydelig! i følge Tania. Den ser nydelig ut også, så den må prøves. Prøv du også, da vel?

 

Teryakimarinert makrell med salat og ris

Ingredienser (til 4): Fersk makrell, ca. 1,5 kg Teryakisaus til pensling Salat – diverse etter sesong 1/2 rødløk i tynne ringer Rømme, ca 2 dl Litt fersk koriander Rens fisken, tørk den og pensle med teryakisaus. Stek på grill (i alufolie) eller i panne med litt smør. Pensle underveis. Hakk koriander og rør inn i rømme. Skyll og riv salat og ha oppi skivet rødløk. Serveres med kokt ris. Nam!

 

Rabarbrasyltetøy

Fra gamle dager. Hentet fra et diskusjonsforum:
Ingredienser: Ca 1,6 kg rabarbra skåret i biter (1cm). Vaskes godt og trengs ikke å skrelles. Ca 700gram sukker.
Fremgangsmåte Ha rabarbra i en kasserolle. Strø sukker over. Sette den i kjøleskapet over natta. Neste dag er sukkeret blitt til væske, og den er klar for å kokes. La den småkoke i 1,5 time til den har fått rødbrun farge. Rør om jevnlig. Ikke tilsett noe. Kjøl av.

 

Broccolisuppe

(lagt inn av Bente Bråthen) Ingredienser: 250 g frisk broccoli 3 stk poteter 1 stk løk 0,8 l hønsekraft 2 dl melk 2 stk. egg Salt og pepper Fremgangsmåte: Vask brokkolien, skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Bruk også stilken på brokkolien. Kok grønnsakene så vidt møre i kraft og melk. Ta vare på noen små hele buketter før suppen moses med stavmikser eller en kjøkkenmaskin. Kok suppen opp igjen. Tilsett mer kraft hvis suppen blir for tykk. Tilsett brokkolibitene og server gjerne med et halvt kokt egg. Oppskriften er hentet fra matoppskrifter.no